11 Şubat 2008 Pazartesi

Topbaş gıdada imparatorluk kurdu

Topbaş gıdada imparatorluk kurdu

AKP`nin kurucularından Mustafa Latif Topbaş, GıdaSA`yı alarak Türkiye gıda sektöründe çok önemli bir güce ulaştı

Türkiye `nin en büyük gıda şirketlerinden GıdaSA `nın yeni sahibi olan Mustafa Latif Topbaş , sektörde deyim yerindeyse bir imparatorluk kurmuş durumda. GıdaSA `yı alan MGS Marmara Gıda ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Topbaş `ın en iyi bilinen şirketi ise 1996 yılında kurduğu ve AKP `nin ismini aldığı söylenen Ak Gıda .


En büyük süt üreticisi



Ak Gıda , Pamukova `da 426 bin 431 metrekare arazi üzerinde günde 1.500 tonun üzerinde süt, 400 ton meyveli içecek üretim kapasitesine sahip. Ak Gıda , sadece Türkiye `nin en büyük entegre süt fabrikası olmakla kalmayıp aynı zamanda Avrupa `nın sayılı büyüklükteki süt işleme tesislerden biri konumunda.


Cola -Turca `nın ortağı


Topbaş `ın gıda alanında Ülker ile kurduğu birçok gıda firması daha var: Bahar Su, Sakarya , Natura , Karma ve Link Gıda. Topbaş , Link Gıda ile Cola -Turca `nın ortakları arasında geçiyor. Topbaş `ın Ülker `le aile bağı da bulunuyor. Ülker `in kurucusu Sabri Ülker `in torunu Ali Ülker ile Topbaş `ın kızı evli.


BİM `de ana hissedar



Topbaş gıda alanının yanı sıra perakendecilikte de önemli bir kaleyi elinde tutuyor. Topbaş , Başbakan Erdoğan `ın danışmanı Cüneyd Zapsu `nun kurduğu ancak daha sonra ortaklıktan çekildi . BİM Birleşik Mağazalar Grubu`nun ana hissedarı konumunda. Yüzde 26.49 payla şirketin ana hissedarı haline gelen Zapsu , halen şirketin CEO `luğunu yürütüyor.


Unakıtan yöneticisiydi



Mustafa Topbaş `ın iş hayatında en eski kuruluşu ise Bahariye Mensucat . Bu firmanın yönetim kurulunda yalnızca Topbaş Ailesi bulunuyor. Topbaş , Suudi sermayesi Dallah Grubu `nun ortaklığı ile kurulan Albaraka Türk `ün ikinci başkanı olarak da tanınıyor. Topbaş `ın şirketlerinin eski yönetim kurullarında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da vardı. MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi de Topbaş Ailesi`nin şirketi.


Başbakan`ın kızının kına gecesi villasında yapıldı


Ak Parti `nin kurucularından olan ve AKP `nin AK`ının fikir babası olduğu belirtilen Mustafa Latif Topbaş `ın Başbakan Erdoğan `la kişisel bir dostluğu da bulunuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Mustafa Latif Topbaş `ın oğlunun nikah şahitliğini yapmış, Erdoğan ise Berat Albayrak ile evlenen kızı Esra `nın kına gecesini, Topbaş `ın villasında düzenlemişti.

2007-08-16 08:15:05 Vatan

Hiç yorum yok: