11 Şubat 2008 Pazartesi

İşte para trafiği...

İşte para trafiği

Yasin El Kadı`nın hesaplarını elinde tutan Albaraka Türk`ün, El Kaide`ye 410 bin dolar aktardığı ortaya çıktı. Paralar Muvaffak Vakfı ile Bin Ladin`in sağ kolu Jelaidan`a gitmiş.

Nedim Şener - İstanbul


Birleşmiş Milletler `in `terör finansörleri` listesinde yer alan Yasin El Kadı `nın faaliyetleri hakkındaki MASAK raporunda, özel finans kurumu Albaraka Türk `ün El Kadı `nın başkanı olduğu Muvaffak Vakfı ile El Kaide `nin lideri Usame Bin Ladin `e en yakın üç isimden biri olan Wa `el H. Jelaidan`a para gönderdiği ortaya çıktı. Jelaidan, terör destekçisi kuruluşlar listesinde adı geçen Rabıta Turst`un Genel Sekreteri olarak biliniyor.


Hesapları Albaraka Türk `te bulunan El Kadı `nın Merkez Bankası `ndan alınan havale bilgilerine yer verilen rapora göre, Albaraka Türk , 27 Ocak 1994`te Bin Ladin `in en yakın adamlarından Jelaidan adına Pakistan `a 210 bin dolar, 18 Ocak 1995`te de El Kaide `ci Muvaffak Vakfı `nın Almanya `daki hesabına da 200 bin dolar havale gönderdi.


O sırada Unakıtan yöneticiydi


Raporda, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan `ın da ortağı ve yöneticisi olduğu dönemde Albaraka Türk `ün, mal varlıklarının dondurulması istenen kişi ve kuruluşlara yaptığı havalelerle ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:


`Usame Bin Ladin `e ve El Kaide terör örgütüne mali kaynak sağladıkları gerekçesiyle Bakanlar Kurulu Kararı `yla bütün para, mal ve haklarına tedbir konulan El Kadı `yla diğer kişilerin hesaplarına para transfer edilmektedir. Yine Albaraka Türk tarafından Wa `el H. Jelaidan isimli kişiye 210 bin USD ve Muwafaq Fundation (Muvaffak Vakfı ) isimli vakfa 200 bin USD para transfer edildiği, ayrıca El Kadı `nın Muwafaq Fundation`a, Pakistan , Malezya , Singapur , İsviçre ve Arnavutluk gibi ülkelerdeki bazı kişilerin hesabına para transfer ettiği görülmektedir. Yukarıda adı geçen kişi ve vakfa başka bir ödeme veya havale olup olmadığı Albaraka Türk kayıtları üzerinde yapılacak bir incelemeyle tespit edilmesi (...) transfer işlemlerinin mahiyetinin ilgili DGM Cumhuriyet Başsavcılığı `nca soruşturulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.`


Albaraka açıklamadı


El Kadı `nın Albaraka Türk `teki 011201-143100 numaralı dolar hesabına 13 Ekim 1997`de de 1 milyon dolar yatırdığı, bu paranın bir gün sonra Albaraka Türk A .Ş-Dış İşlemler Müdürlüğü havalesi olarak işlem gördüğü ve hesaptan çekildiği belirtilen rapordaki diğer çarpıcı ifadeler de şöyle:


`Raporun Caravan Dış Ticaret `in (El Kadı `nın şirketi) tespit edilebilen hesaplarına ilişkin bilgiler bölümünde belirtildiği üzere, bazı hesaplarda Albaraka Türk `ün Dış İşlem Müdürlüğü`nce yapılan para yatırma, çekme işlemleri bulunmaktadır. Albaraka Türk yetkilileri bu işlemlerin içeriğini açıklamaktan imtina etmişlerdir. Dış İşlemler Müdürlüğü`nce, Caravan `ın hesaplarının kendi şahsi hesabı gibi kullanılması yasaya uygun değildir. Havalelerin kimin adına ve niçin yapıldığının tespit edilmesi gerekmektedir.`


Jelaidan`ın da Türkiye `de şirketi vardı


Albaraka Türk `ün 200 bin dolar para gönderdiği belirtilen Wa `el H. Jelaidan`ın, İstanbul Mecidiyeköy `deki Maram Seyahat`in yüzde 50 ortağı olduğu ve şirketin 2002`de tasfiye edildiği de belirtilen raporda, Jelaidan hakkında şu bilgiler yer aldı:


`ABD Dışişleri Bakanlığı `nca yapılan 6 Eylül 2002 tarihli açıklamada, Suudi vatandaşı Jelaidan`ın 1980`lerde Afganistan `da Usame Bin Ladin ile birlikte savaştığı, El Kaide `ye lojistik ve mali destek sağlamak için çeşitli NGO `ların başı olarak görev yaptığı; Jelaidan`ın Usame Bin Ladin `in birkaç üst düzey yöneticisinden birisi olduğu, 13224 sayılı `Executive Order `de teröre destek veren kişi olarak ABD tarafından arandığı belirtilmiştir. Jelaidan aynı zamanda teröre destek veren örgütlerin çatışı olarak nitelenen Rabıta Trust örgütünün genel sekreteridir. Eski Pakistan Devlet Başkanı Ziya Ülhak ve onun İçişleri Bakanı Navaz Şerif ile ilişkide bulunduğu, Pakistan ve Afganistan `da faaliyet gösteren ve Arapları temsil eden Abdullah Azam ve Usame Bin Ladin `in yanında diğer önemli üçüncü kişi olduğu ve silah dağıtımı ve naklinde uzman kişi olarak bulunduğu nitelendirilmektedir.` Zapsu : Soruşturma hakkında bilgim yok


Başbakan Erdoğan `ın Danışmanı Cüneyd Zapsu , `Basın kuruluşlarında yer alan konuyla ilgili şahsımı ilgilendiren herhangi bir savcılık soruşturması hakkında bilgim yoktur` dedi. Zapsu , yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: `Dün (önceki gün) ve bugün (dün) basın kuruluşlarında yer alan konuyla ilgili şahsımı ilgilendiren herhangi bir savcılık soruşturması hakkında bilgim yoktur. Böyle bir şeyin olduğunu da zannetmiyorum. Konuyla alakalı olan BİM şirketindeki ortaklığım ve yöneticiliğim uzun süre önce sona ermiştir. Bu şirketin kuruluşundan kısa süre öncesine kadar ağabeyim murahhas azalığını yürütmüştür. Ancak o da şirketteki tüm vazifelerinden geçtiğimiz nisan ayında ayrılmış ve bu şekilde ailemin de şirket ve ortaklarıyla hiçbir alakası kalmamıştır.`


Önceki gün, `Yasin El Kadı ile Zapsu arasındaki para trafiğine ilişkin bir raporun sümen altı edildiği iddiaları sorulan Maliye Bakanı Unakıtan ise, `Sümen altı yok. Raporlar hazırlandı. Cumhuriyet Savcılığı `na intikal ettirildi` demişti.


El Kadı ile Zapsu BİM `de ortaktı


Merkez Bankası `ndan temin edilen ve Yasin El Kadı `nın hesaplarına yapılan havalelere yer verilen MASAK raporunda, BİM Birleşik Mağazalar AŞ tarafından gönderilen bir havale de bulunuyor. BİM , 1995`te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan `ın danışmanı Cüneyd Zapzu, kardeşi Aziz Zapsu , Mehmet Fatih Saraç , Korkut Özal , İbrahim Halit Çizmeci , Mustafa Latif Topbaş ve Yasin El Kadı ortaklığı ile kurulmuştu. İstanbul Ticaret Odası sicil kayıtlarında, ortakların toplu fotoğrafıyla birlikte şirketin hissedarlık bilgileri de yer alıyor. MASAK raporundaki bilgilere göre, BİM tarafından 7 Temmuz 1999`da El Kadı adına İsviçre `deki bir hesaba 50 bin dolar havale edildi. BİM ortağı El Kadı `ya Cüneyd Zapsu `nun 60 bin dolar, annesi Gaye Zapsu `nun da 250 bin dolar gönderdiğini gösteren rapor bilgilerine ilişkin haber, Milliyet `in dünkü sayısında yer almıştı.


CHP `den soru önergesi


SALİHA ÇOLAK Ankara



Yasin El Kadı `nın para trafiğine ilişkin raporun Cumhuriyet Savcılığı `na gönderilmesinin ardından, bu kez de `vergi avantajı` tartışması gündeme geldi.


CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek , yüzde 95`ine El Kadı `nın sahip olduğu Caravan Dış Ticaret ve İnşaat Limited Şirketi `ne `yaptırım uygulamak` yerine `vergi avantajı` sağlandığını belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.


Daha önce de konuyla ilgili bir soru önergesi verdiğini ve verilen yanıttan Caravan firmasına `vergi hatasının düzeltilmesinden` kaynaklanan bir avantaj sağlandığının anlaşıldığını söyleyen Şimşek, söz konusu avantajın miktarını sordu. Şimşek, TBMM Başkanlığı `na sunduğu önergede şu sorulara yanıt istedi:


Caravan Dış Ticaret ve İnşaat Limited Şirketi `nin yaptığı itiraz üzerine tespit edilen ve idari yollardan düzeltildiği tarafınızca ifade edilen vergi ve ceza miktarı nedir? Bu şirket Vergi Barışı Kanunu `nun hangi hükümlerinden yararlanmıştır? Vergi Barışı Kanunu nedeniyle anılan şirketin elde ettiği avantajların parasal değeri nedir? Şirketin uzlaşma talebinin bakanlığa intikal etmesinden sonra vergi hatası itirazında bulunması ve itiraz başvurusunun bakanlık tarafından olumlu sonuçlandırılması ve ardından tarhiyatın (hesaplama) idari yollardan düzeltilmiş olması bu şirkete sağlanan bir ayrıcalık mıdır? Bu şirketin ortakları ve yöneticileri kimlerdir? Bu şirket, bu şirketin ortağı ve yöneticileri, ortak ve yöneticilerin diğer şirketleri hakkında küresel terörün finansmanını engellemek amacıyla BM Güvenlik Konseyi `nce alınan bir karar var mıdır? Varsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti `ne hangi tarihlerde bildirilmiştir? BM Güvenlik Konseyi bildirimleri neticesinde Bakanlar Kurulu kararıyla bu şirket hakkında herhangi bir işlem yapıldı mı? Bu şirket hakkında küresel terörün finansmanını engellemek amacıyla herhangi bir Bakanlar Kurulu kararı var mıdır?

2006-06-24 20:06:04 Milliyet

Hiç yorum yok: