11 Şubat 2008 Pazartesi

Cüneyt Zapsu Kimdir ? hakkında bir yazı...

Cüneyt Zapsu Kimdir ? hakkında bir yazı...

1) Zapsu, 1956 yılında doğdu. Alman Lisesi’ni bitirdi. Istanbul ve Münih Üniversitelerinde okudu. Dönüşte, ticaret hayatı başladı.

13 Haziran 1977’de Istanbul Ticaret Odası’na kayıtlı olan Azizler Holding kuruldu. Ortakları şunlardı: Aziz Zapsu, Hasan Cüneyd Zapsu, Kenan Ismail Öktener ve Gaye Zapsu.

2) O yıllarda Zapsu ailesi, Türkiye’nin iki etkili ailesiyle ilişki içine girdi. Özal ailesinden Korkut Özal ve Topbaş ailesinden Mustafa Latif Topbaş’la samimiyetleri gelişti. Özal ve Topbaş, Tayyip Erdoğan’ın siyaset sahnesine çıkarılışında en kritik kişiler olarak değerlendiriliyor. Ortak özellikleri Nakşibendi olmaları. Özal, Iskenderpaşa dergâhı, Topbaş, Erenköy cemaatine bağlı.

Topbaş ve Zapsu, 1995 yılında BIM mağazalarının ortakları. Diğer ortaklardan biri de Nakşi şeyhlerinden Emin Saraç’ın oğlu Fatih Saraç.

AKP’nin perde arkasındaki kritik adam Korkut Özal da, Zapsu’nun Azizler Holdingi’ne ticarette yol göstermektedir. Zapsu-Korkut Özal beraberliği 1990’lı yıllarda bu kez siyaset sahnesinde ortaya çıkar. Demokrat Parti’nin başına Korkut Özal geçer, başkan vekili de Cüneyd Zapsu’dur.

3) Özal-Topbaş ikilisinin diğer bir özelliği de şu: AKP, ağırlıklı olarak, Nakşibendi tarikatının içindeki Iskenderpaşa ve Erenköy kollarının bir koalisyonu şeklinde kuruldu. Ancak bu koalisyon, birbirlerinden farklı olan ve bir etkinlik savaşı veren bu iki kolu birleştiren bazı üst düzey kişiler sayesinde oluştu.

Bunlardan öne çıkanlar Özallar ve Topbaşlar ailesi. Korkut Özal’ın Topbaşlar ile ticari ortaklıkları bu iki kolu birbirine geçmişte çok yaklaştırdı. Ancak bu iki kola liberal bir Güneydoğu desteği de gerekiyordu. Güneydoğu desteği Nakşilerin Siirt Tillo kolu üzerinden oldu.

Içişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun ANAP ve AKP içindeki etkinliği, bu bölgesel dengelerden dolayı hiç kesintiye uğramadı.

Ama Aksu tamamen bir görüntü... Keza bir diğer görüntü de Bayındırlık ve Iskân Bakanı Zeki Ergezen. Ergezen de tarikatın Tillo kolundan ve bu yüzden hükümet içinde Erenköy destekli olarak da öne çıkıyor.

Bölgesel dengeleri gözeten liberallerin başını çeken ve perde arkasında duran ise Cüneyd Zapsu. Geçmişte ANAP için oluşturulan tüm bu ilişkiler ağı, bugün AKP çatısı altına taşındı. Kilit isimler Korkut Özal, Cüneyt Zapsu ve Topbaşlar.

4)Cüneyd Zapsu’nun dedesi Abdurrahim Rahmi Zapsu, 27 Temmuz 1912’de Istanbul’da kurulan Kürt Talebe-Hevi Cemiyeti (Kürt Öğrenci Ümit Derneği)’nin 18’inci kurucu üyesi. Dede Zapsu Hakkârili ve Büyük Islam Tarihi kitabının yazarı. Istanbul’daki Kürt hareketinin önde gelenlerinden biri ve her etkinlikte gözüküyor.

Nakşibendi olması da diğer bir özelliği. 1925’te Şeyh Sait Ayaklanması’nda yer aldığı belirtiliyor. Abdurrahim Rahmi Zapsu, o dönem bu ayaklanmanın ardından ayakta kalanlardan biri. Zapsuların evinin 1930’lardan sonra önemli kişilere açıldığına dikkat çekiliyor. Said-i Nursi’nin Istanbul’a geldiğinde bu evde kaldığı belirtiliyor.

5) Zapsu’nun başkanı ve ortağı olduğu şirketler de şunlar: Azizler Holding, Balsu Gıda, BIM Şirketler Grubu.

6)Cüneyd Zapsu’nun üye olduğu kuruluşlar : TÜSIAD, Türk-Amerikan Iş Konseyi, Davos diye tanınan Dünya Ekonomik Forumu.

7) 31 Ocak- 4 Şubat 2002 tarihleri arasında güvenlik nedeniyle ilk kez New York’ta düzenlenen Davos toplantısında Türkiye’yi temsil eden birkaç kişiden biriydi.

8) Cüneyd Zapsu, 1986’da TÜSIAD’a üye oldu. TÜSIAD’da demokrat-muhafazakâr kanadı temsil ediyor. Tayyip Erdoğan’ı TÜSIAD’la tanıştıran kişi olarak tanınıyor. Erdoğan’ın AKP’yi kurmak için yola çıktığında attığı adımlardan en önemlisi olarak değerlendirilen Erdoğan-TÜSIAD buluşması, 26 Ekim 1999’da gerçekleşmişti. TÜSIAD Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Eczacıbaşı’nın evindeki yemekte şunlar bir araya gelmişti: Feyyaz Berker, Tuncay Özilhan, Korkmaz Ilkorur, Erdoğan Gönül, Can Paker ve Cüneyd Zapsu.

9) Erdoğan yemekte, AKP’yi TÜSIAD’a anlattı, yapacaklarını ve yapmak istediklerini sıraladı. Bu yemeği örgütleyen ise Cüneyd Zapsu’ydu.

Erdoğan’ın iş dünyasıyla Eczacıbaşı’nın evindekinin yanı sıra, bir de Münci Inci’nin evinde bulunduğu toplantı basına yansıdı.

Ancak bu toplantılardan önce, basına yansımayan başka toplantılar da yapıldı. Bunlardan yaklaşık bir yıl kadar öncesinde aynı kişilerin yalılarında ilk toplantılar yapıldı. Zamanı geldiğinde aynı toplantılar tekrarlandı ve basına servis yapılarak, düğmeye basıldığının işareti verildi. Bu buluşmalardan biri de TÜSIAD’ın, AKP’nin ekonomik görüşlerini yakından öğrenmek için Tayyip Erdoğan ve kurmaylarına Istanbul’da verdiği yemekti.

Buluşma, Temmuz 2002’de Istanbul Ceylan Otel’de gerçekleşti. Erdoğan ve TÜSIAD Başkanı Tuncay Özilhan toplantı sonrası basının karşısına çıktılar ve Her konuda hemfikir olduklarını söylediler. Zapsu’nun başrolüyle bu işler kotarıldığında, AKP’nin kuruluşu için en küçük ayrıntılar bile hesaplanmıştı. Bu toplantıyı da Zapsu örgütlemişti.

10) Zapsu, Tayyip Erdoğan’ın Amerikalı yetkililerle yıllar öncesinde de gerçekleştirdiği bütün görüşmelerinde en yakınındaki kişi.

11) Tayyip Erdoğan’ın Amerika’da, Uluslararası Stratejik Etüdler Merkezi CSIS’te okuduğu metni yazan kişi.

Bilgilerinize.

Serdar Kuru - 15.08.2003

Ek: Denktas ABD de ameliyat olduktan hemen sonra, su anki Disisleri bakanimiz ve Zapsu kendisini hastanede ziyaret ederek, henüz konusacak gücü bile olmayan Denktasa, Kibris konusunda o günlerde aciklanan Kofi Annan planini imzalamasi icin baskida bulunurlar. (Denktasin kendi anlatimi)

Kaynak: yalanmakinasi.com

Hiç yorum yok: